Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ


Λέγονται διάφορα για την αναποτελεσματικότητα και την αναξιοπιστία των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων στην χώρα μας।
Σκέφτομαι όμως ότι το αξιόμαχο και την ποιότητα ενός στρατού την καθορίζουν όχι μόνο οι απλοί στρατιώτες αλλά και οι διοικητές, οι στρατηγοί।
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε τις δημόσιες υπηρεσίες που αξίζουμε।
Όταν τοποθετούνται διοικητές στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες πρώην βουλευτές, αποτυχόντες πολιτευτές και γενικά άνθρωποι του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, σαν επιβράβευση των υπηρεσιών τους προς αυτό και ως εκ τούτου με ημερομηνία λήξης αυτή της αντίστοιχης κυβέρνησης , τότε για ποιο επίπεδο και αξιοπιστία του δημόσιου τομέα μιλάμε;
Σίγουρα για την αποθαρρυντική εικόνα των δημόσιων υπηρεσιών ευθύνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ανεύθυνοι,οι ελλειπείς,οι αδιάφοροι। Άλλωστε η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα, όπως και κάθε ενέργεια που συμμετέχουν πολλοί ανθρωποι, είναι ομαδική δουλειά।
Όλοι μαζί για έναν σκοπό।
Πιστεύω ότι για να κριθεί αντικειμενικά η αξία των δημόσιων υπηρεσιών θα πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα। Διοικητές δημόσιων υπηρεσιών με προοπτική καρριέρας, που θα κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους ,τους στόχους που επιτυγχάνουν, τα οράματα που έχουν και την δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται από την υπηρεσία που διοικούν, εφόσον κρίνονται άξιοι।।
Η σημερινή κατάσταση, με διοικητές που είτε είναι ικανοί -γιατί τυχάίνουν και μερικοί- είτε ανίκανοι που αποχωρούν με την αλλαγή της κυβέρνησης για να έλθουν οι επόμενοι με τα ίδια κριτήρια και προοπτικές, είναι μάταιη και υποκριτική (μήπως θέλουν αυτό το καθεστώς οι πολιτικοί μας για να έχουν δυνατότητα συναλλαγής με τους υποψήφιους διοικητές και άσκησης μέσω αυτών προσωπικών πολιτικών; Αλλά γενικά μήπως με αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουν να διέπεται ο δημόσιος τομέας; ;Άρα εν κατακλείδι ποιος ευθύνεται για την ποιότητα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών;)


Δεν υπάρχουν σχόλια: